De provincie Flevoland heeft per direct een nieuwe regeling geopend waarmee bedrijven en organisatie subsidie kunnen krijgen voor nieuwe ideeën en oplossingen die volle stroomnet ontlasten.
De regeling wordt tot eind 2029 opengesteld en per jaar wordt er een subsidieplafond ingesteld. Het subsidieplafond voor 2024 en 2025 is tegelijk met de openstelling van de subsidieregels bekendgemaakt en bedraagt 2,2 miljoen euro.
Afname
Een jaar na het ingaan van de subsidie zal er een evaluatie plaatsvinden. De subsidie richt zich op netcongestie bij afname. Bij afnamecongestie kunnen gebruikers van elektriciteit op een wachtlijst komen te staan om elektriciteit af te nemen. Door netcongestie te voorkomen, verminderen of oplossen kan een bedrijf van de wachtlijst af.
De subsidieregeling is bedoeld voor bedrijven en organisaties die willen samenwerken. Bijvoorbeeld door hun bedrijfsprocessen op elkaar aan te passen om zo het stroomverbruik beter over de dag te verspreiden of door energie met elkaar uit te wisselen zonder dat dit het stroomnet opgaat. De provincie laat de invulling hiervan open, zodat ondernemers met nieuwe ideeën komen.
Maximaal 25.000 euro
De subsidieregeling helpt op 3 manieren. Ten eerste bij het ondersteunen van nieuwe initiatieven die lokale oplossingen voor netcongestie bedenken. Ten tweede bij het financieren van gedetailleerde plannen en haalbaarheidsstudies om ervoor te zorgen dat initiatieven daadwerkelijk uitgevoerd kunnen worden. Tot slot bij het verlenen van subsidies om de kosten van noodzakelijke investeringen te dekken.
De subsidie bedraagt voor het opzetten van nieuwe initiatieven 75 procent van de subsidiabele kosten, tot maximaal 10.000 euro. Bij een haalbaarheidsstudie is de subsidie 50 procent van de subsidiabele kosten: maximaal 15.000 euro voor individuele aanvragen en maximaal 25.000 euro voor samenwerkingsverbanden. Bij de realisatie van oplossingen gaat het om 30 procent van de subsidiabele kosten tot maximaal 50.000 euro voor individuele aanvragen en 50 procent van de subsidiabele kosten tot maximaal 100.000 euro voor samenwerkingsverbanden.
De minimale subsidieaanvraag moet minstens 5.000 euro bedragen om in aanmerking te komen. Indien een batterij onderdeel is van de oplossing, bedraagt de subsidie voor dat onderdeel per begunstigde maximaal 25.000 euro.
Comments